Bijna iedereen kent wel iemand met een winterdip. Mensen die last hebben van het voorwinterse seizoen. De dagen worden korter en het weer wordt grijs. Op sommige mensen heeft dit een heel demotiverend effect en het kan zelfs aanvoelen als een kleine depressie. Heb jij of heeft iemand om jou heen hier last van? Wees niet getreurd, want er zijn oplossingen die kunnen helpen.

Wat is een winterdip?

Een winterdip is een soort minidepressie. Dit wordt zo genoemd omdat de symptomen korter ervaren worden dan bij een ‘echte’ depressie. Het blijft desondanks ontzettend vervelend als je hier last van hebt. Om elk najaar en elke winter weer opnieuw door dat zware seizoen heen te moeten. Akelig lang kan het voelen voor de lente zich weer aandient, alsof deze nooit meer wil komen.

Een winterdepressie is erg vervelend

Het woord ‘winter’ geeft aan dat het om een seizoensgebonden euvel gaat, meer eindig in vergelijking tot een ‘echte’ depressie. Desondanks moet het niet onderschat worden, aangezien het lijden er niet veel minder om is. De persoon in kwestie worstelt er elk najaar weer mee en wil er wel graag van verlost worden. Een winterdip kan ontstaan in de kortere, bewolkte dagen van de winter met minder uren daglicht. Op die dagen is er aanzienlijk minder (ruim 100 keer) lux aan daglicht dan op een zomerse zonovergoten dag. Daarbij komt dat het mogelijk is dat je meer melatonine aanmaakt overdag, waardoor je je suf en lusteloos kunt voelen met alle gevolgen van dien. Er mee naar de dokter gaan doe je misschien niet zo graag, omdat het daar niet ‘ernstig’ genoeg voor lijkt. Of mogelijk ben je bang “aan de antidepressiva te moeten” waar je geen zin in hebt. Toch is aandacht besteden aan je klachten echt wel aan te raden, daar het al met al toch een behoorlijke impact heeft op je dagelijks leven. Heb jij misschien een winterdip? Doe hier een zelftest om te ontdekken of jij aan een winterdip lijdt.

Wat kun je tegen een winterdip doen?

Waar het tekort aan licht de grote veroorzaker is van een winderdip, is het ook het handigst om een oplossing in die hoek te zoeken. Er zijn verschillende soorten daglichtlampen op de markt, waar ’s morgens een half uur voorzitten, letterlijk zorgt voor verlichting. Een andere oplossing die goed werkt is bewegen. Een wandeling maken, liefst in de buitenlucht, maar ook een andere vorm van beweging, zorgt er voor dat je meer energie krijgt. Het hebben van energie zorgt voor een algeheel beter gevoel. Verder zijn nog veel extra’s uit voeding te halen. Met name bepaalde soorten vitamines kom je in de winter makkelijk tekort en wanneer je ze aan kan vullen door je voeding aan te passen, dan kan ook dat voor een aanzienlijke compensatie zorgen.

Een paar tips die kunnen helpen bij het oplossen van een winterdip.

  • Gebruik daglicht lampen. Minimaal 10 minuten per dag.
  • Zorg dat je drie keer in de week lichaamsbeweging krijgt.
  • Elke dag 30 minuten buiten zijn, het liefst meer.
  • Let op je voeding. Er zijn vitamines die je kunt aanvullen om je beter te voelen.

Heb je dit geprobeerd maar helpt het niet? Lees hier verder wat je zelf kunt doen.

Wat zorgt voor een duurzame oplossing?

Bovengenoemde oplossingen helpen zeker, maar zullen niet van blijvend aard zijn. Een mogelijkheid die voor de meesten niet voor de hand ligt, maar zeer effectief is als duurzame oplossing bij dit soort problemen is met behulp van hypnose.

De oplossing halen uit het onderbewustzijn

Het hebben van een winterdip kan een terugkerend probleem zijn als er niet iets blijvends aan gedaan wordt. Dat is niet een gedachte waar je vrolijk van wordt. Je kunt het zo zien dat een steeds terugkerende winterdip een patroon is geworden, een patroon van terugkerend gedrag. Natuurlijk is het gedrag onbewust, aangezien je er niet bewust voor kiest om je niet goed te voelen.

Dit is dan ook de reden waardoor het voor jezelf moeilijk is om de cyclus te doorbreken, of in ieder geval het eens en voor altijd op te lossen. In je onderbewustzijn is ergens is jou verleden een moment opgeslagen dat je moe, lusteloos en neerslachtig wordt, wanneer de blaadjes van de bomen beginnen te vallen en de dagen korter worden. Maar zoals je al wel gemerkt hebt, heeft niet iedereen hier last van en misschien is dit bij jou niet altijd zo geweest. Het is mogelijk om definitief af te rekenen met een winterdip. Door het toepassen van hypnose is het onderbewustzijn toegankelijk voor het maken van veranderingen die bijdragen aan het verhelpen van jou winterdip. Op deze manier is het ook voor jou mogelijk om positief te blijven in donkere dagen.

Als jij op zoek bent naar een blijvende oplossing tegen de winterdip, neem dan contact met mij op om een gratis kennismaking te plannen.

Kan ik je helpen?