Hoe is het mogelijk is om je relatie leuk en liefdevol te houden?

“Ze zeurt ook altijd zo….”  “Hij luistert ook nooit….”

Herkenbaar?
Word jij er ook al tijd zo moe van dat je man (of vriend) niet luistert of alles vergeet? Of wordt jij er ook altijd zo moe van dat je vrouw (of vriendin) altijd zo zeurt?
Iedereen loopt hier wel tegen aan, durf ik wel te stellen. Want ik hoor het regelmatig links en rechts om me heen. Al jaren lang.
En eerlijk gezegd, tot voor een jaar of 7 geleden riep ik het zelf ook regelmatig tegen mijn vriendinnen.
D.w.z. ik klaagde regelmatig over mijn toenmalige partners, of dat nou die van toen was of ééntje van daarvoor.
Want toen had ik het allemaal nog niet helemaal begrepen op relatie gebied.
Ik was sowieso een behoorlijke ster in het laten stranden van relaties.
Niet dat ik op die momenten nou heel erg dacht dat het nou allemaal aan mij lag. Hand in eigen boezem steken was ik toen nog niet zo goed in.
Tegenwoordig, al zo’n jaartje of 7 kan ik zeggen dat ik er aardig beter in ben het leuk en liefdevol te houden van mijn relatie. En ik hoor te zeggen: WE kunnen dat ondertussen behoorlijk goed. Want we doen het natuurlijk samen.
En nu hoor ik jullie zeggen: “Jullie hebben zeker zo juist de 7 zogenaamde vette jaren gehad?”
Nee, ik durf te beweren dat we beiden geleerd hebben van het verleden en de bekende valkuilen dichtgegooid hebben ondertussen, zeg maar. En ik durf ook zelfs te zeggen dat er waarschijnlijk nog ongelooflijk veel vette jaren voor ons liggen, want elk jaar stellen we beiden weer vast dat het nog fijner, mooier en beter is gegaan dan in dat jaar ervoor.

Hoe hou je dan in godsnaam een relatie leuk en liefdevol?
Is het werkelijk mogelijk om een relatie tussen een man en een vrouw gezond te houden?
Ook na de eerste roze brillen, wolken, het kunnen leven van de liefde, wittebroodsweken of hoe je die eerste romantische tijd dan ook maar wilt noemen?
Ja, ik ben er zeker van dat dat kan.
Waarom? Omdat ik er achter ben gekomen dat echt iedere liefdespartner in zijn hart ook alleen maar een leuke, fijne en liefdevolle relatie wil hebben.
Natuurlijk is niet ieders definitie van een relatie exact het zelfde, maar dat wil niet zeggen dat het daarom onmogelijk is.
Er is gewoon een aantal ingrediënten voor nodig, dat ervoor zal zorgen dat het kan.
En ja, het zal misschien niet allemaal gemakkelijk of vanzelfsprekend zijn.
Maar nee, het is ook niet per definitie perse moeilijk.
Het grote voordeel van deze leefwijze is, is dat je zelf als individu ook veel beter uit de verf gaat komen. Je persoonlijke voordeel zal ook vele malen groter zijn, dan dat je nu in de gaten hebt. Je leert nl. niet alleen beter luisteren naar die ander.
Maar het start met beter luisteren naar jezelf. Naar dat wat je zelf graag echt wilt. Misschien klinkt het te mooi voor woorden, maar ik kan je verzekeren dat het zo werkt.
Wat is er voor nodig om een relatie gezellig te houden?
Welke ingrediënten zijn er voor nodig dat het kan slagen of het in ieder geval een kans van slagen krijgt?

Dit zijn de basisvoorwaarden:

  • De wil ECHT naar de ander te gaan luisteren
  • Ervoor open willen staan om inhoud van zijn/haar woorden kunnen horen
  • Kunnen zeggen wat je zelf ECHT graag wil (in Jip & Janneketaal)
  • Kunnen uitleggen wat je niet fijn vindt (in Jip & Janneketaal)

Niet zo moeilijk? Mooi!

Hoewel het hiermee nog niet echt simpel is, want Mannen komen nou eenmaal van Mars en vrouwen van Venus. Met deze uitspraak zal ik je nog vaak om de oren slingeren. Ik heb hem niet zelf verzonnen, zoals een aantal van jullie vast al wel zal weet. Maar gelezen van John Gray.
Zijn boek is een enorme eyeopener geweest voor mij.
Over dezelfde benadering van relaties mannen en vrouwen zijn nog meer interessante boeken geschreven, die ik jullie ook zal noemen in de komende tijd. Misschien zit er een titel bij waarvan je denkt, die wil ik wel eens gaan lezen.
Wat vooral belangrijk om te weten is, dat door het verschillend spreken van de taal, de grootse factor meteen genoemd is: elkaar verkeerd begrijpen.
En dat terwijl je er toch zo enorm een goede bedoeling mee had.
Een andere keer hier meer over!

PS Waarschijnlijk herken je jezelf, of een deel ervan, in mijn verhaal.
Maar het is niet gebaseerd op één verhaal uit mijn omgeving.
Als je jezelf hierin herkent, komt dat doordat je, net als de meeste vrouwen, net als ik dus, een Venusbewoner bent.
Of je bent, net als de meeste mannen, een Marsbewoner.
Alles wat ik hier heb opgeschreven en nog ga opschrijven, is een mix van wat mij opgevallen is sinds ruim 25 jaar. Achteraf dan dus natuurlijk.
Het is wat ik gehoord, gezien en beleefd heb in mijn omgeving in een ruime straal om mij heen en zelf gedaan heb en zelf ook nog doen kan. Want ik ben een Venusbewoner.
Een Venusbewoner die ruimschoots geoefend heeft en uiteindelijk de gebruiksaanwijzing gevonden heeft, waarmee het heel goed mogelijk is om fijn en liefdevol met elkaar samen te leven.
En die iedereen zo’n zelfde leven toewenst.

Kan ik je helpen?